Kolendra w naszym klimacie Polski, jest względnie łatwa w uprawie ale trudna w zbiorze ponieważ w okresie wiosenno letnim szybko wybija w pędy kwiatostanowe i liście nikną i zamieniają się w łodygi i kwiaty. Tym samym powstaje małe okno czasowe na zbiór – od kilku do kilkunastu dni. Znacznie lepiej wyglądają zbiory jesienią Kolendra dostępna w marketowych doniczkach to uprawy szkarniowe na podkładzie torfowym z nawozami sztucznymi, można również spotkać w sklepach kolendrę sprowadzaną z azji.Jeśli chcecie własnej ekologicznej kolendry bez nawozów i oprysków polecam wysiew samemu w ogródku albo zakup z naszej farmy
Każdy, kto kiedykolwiek siał ogórki w przydomowym ogródku wie, że około połowy lata żółkną liście i zamierają rośliny. Są to choroby grzybowe, a więc im bardziej wilgotno tym szybciej to nastąpi i w większości przypadków bez ochrony chemicznej jest to nieuniknione.
Aby nie rozczarować się tylko 2-tygodniowym zbiorem ogórka i przedłużyć jego owocowanie o kolejne tygodnie należy zastosować trzy kluczowe metody:
Zmianowanie – nie siejemy ogórków i innych roślin dyniowatych w tym samym miejscu częściej niż co 4-5 lat, ponieważ w glebie po poprzednim sezonie jest nasilenie tych chorób i dajemy im w ten sposób przestrzeń do ponownego rozwoju.
farma edukacyjna
Wybór odmian odpornych – zwykłe, tanie ogórki kupowane w małych saszetkach nie maja z reguły odporności na choroby. W odmianach profesjonalnych występują różne poziomy odporności na różne choroby, ale nigdy pełna odporność i za razem na wszelkie zarazy. Niemniej wydłuża nam to żywotność roślin o tydzień a czasem nawet i kilka.
Ja wysiewam odmianę Octopus oraz polską Soplica. Są to odmiany mieszańcowe, czyli hybrydowe czli F1, czyli pokolenie pierwsze, powstałe po zmieszaniu dwóch innych odmian poprzez celowe zapylenie.
Pokolenie drugie (F2) nie będzie miało takich samych cech genetycznych jak odporność, smak, plenność itp. jak pokolenie pierwsze. Czyli takie nasiona z zebranych ogórków nie powtórzą cech rodziców.
Dodam, że nie jest to celowe działanie korporacji, a zupełnie naturalne zjawisko dziedziczenia genetycznego odkryte w 1866 przez mnicha Gregora Mendla
Robienie rozsady ogórków – ogórki w doniczki możemy wysiać na parapet czy w szklarni 2-3 tygodnie wcześniej niż pozwala nam na to pogoda i ryzyko majowych przymrozków, więc i tu zyskujemy kolejny 1-2 tygodnie życia i owocowania ogórków.
Zaskoczył mnie wczoraj komentarz naszych znajomych, jakoby większość polskich gospodyń domowych nie postrzegała warzyw „brudnych” od ziemi jako atut.
Eko brudasek i eko czyścioszka
Nie wszystko co ładne jest lepsze, często nie jest. Podobnie wygląda sprawa z marchewką, pietruszką, ziemniakami i innymi warzywami korzeniowymi. Warzywa umyte pozbawiane są resztek naturalnego środowiska w jakim żyły, ta resztka ziemi, która na nich pozostała to dla nich takie ubranko 😉 Umyte są już całkowicie nagie i bezbronne, do tego woda, którą są myte przyspiesza procesy gnilne oraz rozwój pleśni i innych grzybów.
Innymi słowy, „brudna” marchew poleży znacznie dłużej w lodówce. Z naszej perspektywy mycie warzyw na sprzedaż nie ma sensu dlatego w naszym sklepiku znajdziecie same brudaski 🙂